keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Tiedostavan kuluttajan toivelista

Millaisia tuote- ja palvelukonsepteja tiedostavat kuluttajat haluavat? Kuluttajien motiivit ovat moninaiset ja usein itsekkäät, mutta suunnittelijan kannalta jokainen niistä on yhtä arvokas. Ne ohjaavat suunnittelemaan konsepteja jotka todella löytävät tiensä kuluttajien käyttöön ja auttavat heitä toimimaan arjessaan vastuullisemmin.

Ongelma 1


Kuluttajaryhmistämme Huolenpitäjät heräilee tiedostavuuteen, ja on erityisen kiinnostunut lähiruuasta. Kriteereissä perheen hyvinvointi, arjen sujuvuus ja hinta tulevat kuitenkin ennen ekologisia ja eettisiä näkökohtia.

Konseptit


Herttoniemen Ruokaosuuskunta

Huolenpitäjät-ryhmäläiselle on iso juttu voida tarjota perheelle ruokaa osuuskunnan omalta pellolta. Tapa tehdä ruokaostoksia on uusi, muttei kuitenkaan kaukana talkoohenkisten Huolenpitäjien mukavuusalueelta. Yhdessä tekeminen ja oman asuinalueen kehittäminen tarjoavat heille paljon enemmän kuin kauppareissu markettiin.


K-markettien hyllymerkinnät

Kaupan "paikallinen tuote" -merkinnät ovat sinänsä pikkujuttu, mutta asiakkaalle ne tuovat vallankumouksellisen hyödyn. Nyt Huolenpitäjä voi tehdä parempia valintoja muuttamatta rutiinejaan millään tavoin.


Harris + Hoole -kahvilat

Uusi paikallinen kulmakuppila sai innostuneen vastaanoton. Mutta kun levisi tieto, että kahvilan omistaa Tesco, tyrmistyneet ihmiset ryhtyivät boikotteihin ja mielenosoituksiin. He olivat luulleet tukevansa paikallista pienyrittäjää mutta antaneetkin rahansa jättimäiselle ketjulle. Tässä Tescolla olisi opittavaa Keskon edellisestä esimerkistä; tue paikallisia, älä niele niitä. Tescon konsepti tuntui päälleliimatulta sillä uudistuksia ei aloitettu ydintoiminnasta.

Ongelma 2


Uteliaat-ryhmään eivät pure tunneargumentit. Vastuulliset konseptit kiinnostavat heitä jos ne tyydyttävät heidän tiedonnälkäänsä ja pientä pätemisentarvettaankin. Ekologisuus ja eettisyys tarkoittavat Uteliaille arjen järjestelmällistä haltuunottoa.

Konseptit


Nest-termostaatti


Nest on termostaatti joka seuraa asukkaan rutiineja ja reagoi niiden muutoksiin säästäen näin lämmitysenergiaa optimaalisesti. Näin Uteliaiden ihannemaailma toimii älykkään koneen lailla tehden elämästä kontrolloitua ja taloudellista.


Safkatutka

Facebookin Safkatutka-ryhmä on kerännyt lyhyessä ajassa lähes 38 000 jäsentä. Ryhmässä kuluttaja käyttää valtaansa hyökäten elintarvikevalmistajia vastaan ja käyden kiivasta väittelyä ruuasta. Täältä löytyy ruuan tulevaisuus.


Lapka-sensorit

Lapka on laitteisto jolla voi mitata mm. elinympäristön säteilyä ja kosteutta. Kiinnostavin sensoreista mittaa nitraattipitoisuuksia, jotka paljastavat onko hedelmä tai vihannes luomu vaiko ei. Uteliaat-ryhmäläiselle on kiehtovaa päästä käsiksi asiantuntijatietoon ja olla askeleen edellä kaikkia muita.

Ongelma 3


Unelmoijat-ryhmä antaa mielihalujensa johdattaa. Vastuulliset valinnat tuntuvat heille lohduttoman hankalilta, mutta jos tämän ryhmän saa tunteella mukaan, heissä on mahtavaa muutosvoimaa.


Konseptit


Uusi Lastensairaala -hanke

Lastensairaala-projekti on saanut massat liikkeelle, sillä sen tavoite on selkeän konkreettinen ja kohde kiistattoman sympaattinen. Keräyksen osallistujat kokevat saavuttavansa yhdessä jotain isoa ja tärkeää.


Mine Kafon -miinanraivaaja

Kickstarterissa voi nappia painamalla tehdä unelmista totta. Afganistanista paenneen muotoilijan lapsuuden lelujen inspiroima miinanraivaaja on edullinen ja voisi siksi muuttaa kehitysmaiden ihmisten elämän. Hyvä idea ja kaunis tarina keräsi joukkorahoituksen nopeasti.


The 10-Year Hoodie

Fint & Tinder kyllästyi kertakäyttökulutukseen ja suunnitteli perushupparin jolla on kymmenen vuoden takuu. Lisäksi he lupasivat, että jokaista tuhatta tilausta kohden he pystyvät luomaan yhden uuden työpaikan amerikkalaiseen tekstiiliteollisuuteen. Kestäviä tuotteita selvästikin kaivataan, sillä 50 000 dollarin Kickstarter-rahoitusta hakeneet yrittäjät saivatkin kerättyä huikeat 1 050 000 dollaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti