tiistai 5. marraskuuta 2013

Liika on liikaa

Suomalaiset arvioivat ostavansa joululahjoja lähes 400 eurolla, kertoo päivän Helsingin Sanomat. Kasvua tulisi runsaat sata euroa verrattuna viime vuoteen. 13.9. Helsingin Sanomat kirjoitti shoppailujätteen määrän kasvusta. Ostamme enemmän kuin koskaan, joten vuoteen 2030 mennessä tekstiilijätteiden määrän ennakoidaan kasvavan kolmanneksella. Kaatopaikalle päätyvä jäteläjä on jo noin 20 kiloa suomalaista kohden.

Aihe nousi esiin tekemissämme kuluttajahaastatteluissa. Ihmiset taistelevat tavaratulvan kanssa ja etsivät luovia tapoja sen hillitsemiseen. Kierrätyksen lisäksi puhuttiin vaatelainaamosta, vaihtoringeistä, tuunaamisesta ja ennen kaikkea laadusta. Monet himoshoppailijat ovat nousseet tavaranpalvonnassa ylemmälle tasolle; tavaroilta odotetaan viimeisteltyä laatua ja kestävyyttä, ja niiden eliniän pidentämiseksi nähdään paljon vaivaa. Oikeita puhdistustuotteita hankitaan ulkomaita myöten. Pitkäjänteisimmät jemmaavat lempivaatteitaan vuosikymmeniksi ja ottavat ne uudelleen käyttöön kun ne taas tuntuvat ajankohtaisilta.

Kun kysyimme ihmisiltä esineistä joista he eivät voisi luopua, innokkaimmat shoppailijat menivät sanattomiksi. Sen sijaan harkiten, jopa askeettisesti kuluttavat osasivat listata monia korvaamattomia aarteitaan. Materialismi ei siis ole ongelma vaan ratkaisu. Toivottavasti tulevaisuudessa pystymme tarjoamaan paitsi materiaalisen kulutuksen korvaavia palveluita, myös omistajalleen merkityksellisiä, pitkäikäisiä tavaroita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti